Riskli yapılar ve deprem haberlerinden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Bulçu’yu makamında ziyaret eden Bingöl Online ekibi, Bingöl’deki riskli yapıların durumu, yenileme çalışmalarındaki gereklilikler ve gelecekte uygulanması planlanan çalışmalar hakkında merak edilen sorulara yanıt aradı.
KÜLTÜR VE SARAY MAHALELERİ DE DÖNÜŞECEK
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Bingöl Belediyesi aracılığıyla İnönü Mahallesi’nde yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi’nin devam etiğini belirten Bulçu, ikinci ve üçüncü etap çalışmaları için çalışmaların devam etiğini söyledi.
Kültür Mahallesi’nde uygulanması planlanan ikinci etap kentsel dönüşüm kapsamında protokolün imzalandığını hatırlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Bulçu, Saray Mahallesi’nin planlama aşamasında olduğunu ifade etti.
“BİREYSEL BAŞVURU OLMALI”
Bingöl merkezde toplu yenileme yapmanın zor olduğunu, bu nedenle bireysel başvurularla sorunları çözebileceklerini aktaran Bulçu: “Birçok mahallemizde yeni binalar yapılıyor, bunların yapıldığı mahallelerde toplu yenileme yapmak zor. Bunun için bireysel başvuruların olması gerekiyor. Düzağaç Bölgesi, Bahçelievler, Mirzan Mahallesi öyle. Yeni binalar olduğu için burayı riski alan olarak belirleyip yapmak zor. Burada çözüm elde edemeyiz, bireysel başvuruların olması daha doğru” dedi.
“İLÇELERE AĞIRLIK VERİLECEK”
İlçelerde kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirten Bulçu: “Belediye başkanlarıyla görüşüp ilçelerde riskli alanları belirleyeceğiz. Bu konuda ilçe belediye başkanlarından destek bekliyoruz. Riskli alan tespitleri çok uzun süreli değildir. İlçelerimizi gezdik, riskli alan olarak belirleyeceğimiz yerler çok. Mümkünse her ilçemizde en az bir mahalleyi belediyelerimizle riskli alan olarak belirleyebilirsek, bu işin devamı gelir, yapar yenileriz. Daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve güvenli alanlar oluşturabiliriz. Riskli alanın bireysel başvurulardan çok fazla farkı var. Riskli alanı belirledikten sonra vatandaşların konutlarını kamulaştırıyoruz. Riskli alan belirlenmesinin öncülüğünü belediyeler veya TOKİ yapar. Bizler burada belediye başkanlarıyla görüşüp, bu destek isteyeceğiz. Ben inanıyorum hiçbir belediye başkanı kentsel dönüşüme karşı durmayacaktır. Bunu vatandaşa anlatacağız, riskli alanla işlerin ne kadar kolay yürütüldüğünü. Biz bunları başarabilirsek, Bingöl’de güzel bir mesafe kat ederiz” dedi.
“VATANDAŞIN DESTEĞİ ÖNEMLİ”
Vatandaşlara çağrıda bulunan Bulçu: “Vatandaşlarımızdan kentsel dönüşüme rıza göstermelerini istiyoruz. Rıza gösterildikten sonra biz bir alanı komple dönüşüme tabi tutuyoruz. Öyle mahallelerimiz var ki, 1970 te yapılan binalar var, 2000 yılında yapılan binalar var. Oralar yapı olarak risklidir. Kamulaştırılarak, yani daha yaşanabilir bir alan oluşturulur. Bingöl’de risk tespiti yapılan bina sayısını 31’dir. Bu binalardan 11’i yıkıldı, geri kalan binalar da yıkılacak” şeklinde konuştu.