DOLAR35,9162% -0.06
EURO37,4860% 0.33
STERLIN44,9904% 0.14
FRANG39,8670% 0.37
ALTIN3.316,28% 0,91
BITCOIN97.972,00-1.892

“Depremle yaşamak ta bir kültür meselesidir”

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda çalışan personele “Sivil Savunma ve Temel Afet Bilinci” konulu seminer verildi. Seminerde konuşan Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Eğitim Danışmanı Sıdkı Küçükkaya : “Depremle yaşamak ta bir kültür meselesidir” dedi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Depremle yaşamak ta bir kültür meselesidir”

Genç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Birimi ile Bingöl Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Genç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan personele “Sivil Savunma ve Temel Afet Bilinci” konulu seminer verildi. Seminerde konuşan AFAD Eğitim Danışmanı Küçükkaya, “Depremle yaşamakta bir kültür meselesidir” dedi.

 

 

İlçe Kültür Merkezi konferans salonunda verilen eğitim seminerine, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürlüğüne bağlı ekipler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Birinci derece deprem bölgesinde yaşadığımızı aktaran Küçükkaya, “Afet nedir? Konusu nedir? Ne zaman geçerlidir? Afetten önce asıl meselemiz depremdir.  Bu deprem sonrasında meydana gelecek olan olaylardır. Afet olaylarına baktığımızda aslında ilk olay, olduğunda birer afet olayı değildir. Ancak bir deprem ve felaket olduğunda bizim hazırsızlığımızdan dolayı olay, birer afet durumuna dönüşür. Bakın en talihsiz ve canlı örneği şudur. Japonya’da 7.4 lük bir deprem meydana geldiğinde onlar için sıradan bir olay iken bir can kaybı dahi yaşanmazken, bizde 1999 Marmara da meydana gelen 7.4 lük depremde 15 bin insanımızı kaybettik. Yâda Bingöl’de ki ondan daha küçük 6,4 lük bir deprem sonrasında 180 kişi kaybettik. Yani bu bizim için büyük bir afet olayı oluyor.  Dediğim gibi bizim için en önemli olay afetten önce depremdir. Bakın şöyle istatistiklere baktığımızda, bizim ülkemizde ki olaylarda en başta depremler meydana gelmektedir. Bunun en önemli sebebi ülkemiz fay hatlarında zengin bir yere sahip. Buda ister istemez depremlere neden oluyor. Bakın atalarımız da deprem riskinin en fazla olduğu yerlerin üstüne yerleşim yerlerini kurmuşlar. Buda bizi her zaman depremle baş başa olduğumuzu gösteriyor. Sürekli sarsılacağız. Ama ne yapmamız lazım deprem gelmeden önce bizler tedbirimizi almamız gerekiyor. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 1970 den 2005 yılları arasında 200 afet meydana gelmiş. Ve bunlardan en çoğu Bingöl de olmuş. Yani bu bize şunu gösteriyor biz risk bölgesindeyiz. Dedim ya bizim atalarımız en riskli yerlere yerleşmişler. Biz bu saatten sonra binalarımızı başka yerlere taşıyacak değiliz. Peki, ne yapmamız gerekiyor. Depreme ve doğal afetlere karşı en güzel bir şekilde tedbirimiz almalıyız. Binalarımızı depreme dayanıklı bir şekilde yapmalıyız. Arkadaşlar depremle yaşamak ta bir kültür meselesidir. Olayın merkezine insanı koymadığımız müddetçe, her şeye maddi menfaatimiz babında bakarsak böyle olaylar başımıza patlar bizlerde altında kalırız. Bakın en son yaşadığımız Van depremi olmasına rağmen maalesef yetkililerimiz ve halkımız afetler konusunda yeterince dersler çıkarmadı. Arkadaşlar her yaptığımız iş ve eylemlerde insanı merkeze koymamız lazım. Maddi çıkarlarımız geçici, kazanacağımız birkaç lirayla belki bir şey elde etmiş görünecek ama vallahi insan canı kadar değerli değildir” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından yangın tatbikatına geçildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürlüğüne bağlı ekipleri, öğrencilere yangında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. Tatbikatta, öğrencilere alev alan bir yeri, yangın söndürme tüpüyle nasıl söndürüleceği uygulamalı olarak gösterildi. Seminere katılan Öğrencilerden bazılarıda canlandırmada rol aldı.


YORUM YAP