DOLAR35,9016% -0.09
EURO37,4435% 0.23
STERLIN44,9648% 0.11
FRANG39,8641% 0.37
ALTIN3.314,87% 0,87
BITCOIN97.686,00-1.511

Çubuk kraker bile onları mutlu ediyor

Bir lokma dahi Fenilketönüri hastalarının hayatını zehir etmeye yeterken, onlar için yapılan özel bir krakerin Türkiye’ye getirilmesi bir yılı alıyor.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çubuk kraker bile onları mutlu ediyor

Bingöl’de yaklaşık 15 fenilketonüri (PKU) hastası bulunuyor. Küçük kaçamaklar, 'bir parçadan ne olur' diye yenilen tek bir lokma dahi hastaların hayatını karartabiliyor.
Türkiye’de üretilmeyen ürünler nedeniyle hastaların gıda tüketim çeşitliği de sınırlı kalıyor. Yaklaşık bir yıldır sadece bir çubuk krakeri Türkiye’ye getirmek için çalışan Bingöl Fenilketönüri ve Çölyak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği temin ettiği krakerleri Bingöl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği bir programla Fenilketönürili çocuklara dağıttı.
Programa İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah DEMİR, TÜMSİAD Bingöl Şube Başkanı İbrahim Alimoğlu, Dernek Başkanı Serpil Alimoğlu, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte çok sayıda Fenilketönürili çocuk ve aileleri katıldı.

ÜRÜNLER TÜRKİYE’DE ÜRETİLMİYOR
Programda ailelere yönelik bir konuşma yapan Dernek Başkan Yardımcısı Ömer Alimoğlu, doktorların verdiği diyet programına kesinlikle uyulması tavsiyesinde bulundu. Fenilketönürili hastalara yönelik ürünlerin Türkiye’de üretilmediğini belirten Alimoğlu, alternatif ürünler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

BİR KRAKERE 1 YILDA ULAŞTILAR
Ürünleri bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Alimoğlu: “ Hangi bakkala giderseniz bir krakeri 50 kuruşa bulabilirsiniz ama biz bu özel krakerleri getirmek için bir yıldır çaba harcıyoruz. Kısıtlı ürünlerimizin çok olması ve piyasada düşük proteinli ürünlerin bulunmaması nedeniyle hepimiz zorlanmaktayız. Şuan ülkemizdeki düşük proteinli ürünlerin nerdeyse tamamı yurt dışından ithal edilmekle birlikte fiyat olarak da oldukça pahalıdır. Geçen sene çocuklarımıza Çubuk Kraker dağıtmak istemiş ve bu yönde birçok kuruluşa sipariş vermiş isek de, ürünlere ancak bu sene ulaşabildik. Birazdan ailelerimize bu çubuk krakerleri dağıtacağı” şeklinde konuştu.

“BİR LOKMADAN NE OLUR DEMEYİN”
Bingöl’de 15 Fenilketönürili hasta ailesi olduğunu belirten Dernek Başkanı Serpil Alimoğlu: “Sevgili Aileler; doktorlarımızın ve diyetisyenlerimizin, çocuklarımız için uygun gördükleri diyet programına aynen uyulmalıdır. Bu Hastalığın tedavisi diyet ile sağlanmaktadır. Diyetimiz yasaklı besin ve ürünleri kullanmamak, kısıtlı verilmesi istenilen besin ve ürünleri ise önerilen düzeyde kullanmak ile mümkündür. Anneler ve Babalar; çevre etkisinde kalmayın, bir lokmadan ne olur demeyin, siz kendinize doktorunuz tarafından yazılan bir ilaçta önerilen miktar günde 1 taneyse günde 4 defa almadığınız, kendiniz için uygulamadığınız tedaviyi çocuklarınız için uygulamayın. Doktor ve diyetisyenlerimize güvenin ve onların koordinesinde sağlıklı çocuklar yetiştirmeliyiz” dedi.
Dernek Başkanı Alimoğlu’nun konuşmasının akabinde İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir ve TÜMSİAD Bingöl Şube Başkanı İbrahim Alimoğlu, tarafından çubuk krakerler Fenilketönürili hastalara dağıtıldı.

YORUM YAP